tiistai 11. elokuuta 2020

Spinning Indoorcycling - sisäpyöräily


Treenit lähti kuin lähtikin hyvin kulkemaan ja pääasiassa pyrin juoksemaan, mutta mukaan mahtuu myös muuta tekemistä. Kuten pitääkin. Yksi lempparilajeista ryhmäliikunnassa on Spinning.

Olin ensimmäistä kertaa spinningissä ehkä noin 5-6 vuotta sitten enkä silloin erityisemmin pitänyt koko lajista. En oikein tiedä mistä johtui, ehkä pyörän säädöt olivat väärät ja käytin liian isoa vastusta, en tiedä. Koin spinningin jotenkin aivan liian rankkana ja hankalana eikä siitä muodostunut millään tavalla säännöllistä. Luistin heti, jos vähänkin tuntui ettei huvita tai oli joku muu "muka-este" ja lopulta jätin kokonaan käymättä. Ehkä sattumalta joskus raahaudin tunnille. Eihän se jälkeenpäin tietenkään harmittanut, mutta paljon tuli vilkuiltua kelloa tunnin aikana.



Jossain vaiheessa Vaasan Easyfitille, jossa siis käyn ilmestyi 30min easyspin ohjelmaan ja sen luvattiin olevan hieman kevyempi ja kyllähän 30 minuutin spinning tuntui spinninginvihaajalle jo paljon mukavammalta kuin 45 tai 60 minuutin spinning. Menin tunnille ja se oli siinä! Aluksi kävin vain tässä mainitussa 30 min easyspinissä, jossa kyllä myös mentiin eikä meinattu, mutta silti tunti oli hieman kevyempi. Jos taas halusi tunnilta enemmän niin ei muuta kuin enemmän vastusta.

Pian ei enää ollut väliä oliko spinning 30 min easy-maininnalla, ilman easya vai oliko se 45 min. Kaikki kävi ja viime talvena, juuri ennen korona-rajoituksia Easy Fitillä järjestettiin Spinning maraton, johon osallistuin. Kyseessä oli 2,5 tunnin yhtäjaksoinen spinning-tunti ja ennen tätä oli mahdollisuus osallistua vielä 30 min spinningiin, joten pyöräilyä tuli yhteensä kolme tuntia!

Tietysti noin pitkälle spinningrupeamalle tunti on rakennettu vähän eri tavalla, ei voisi mennä kolmea tuntia syke tapissa, mutta kokemus oli mahtava! Huomasin hurahtaneeni spinningiin ja nykyisin nautin siitä!





Spinning itsessään on rekisteröity tavaramerkki ja konsepti on esitelty jo vuonna 1987. Spinning-tunteja voivat tarjota ainoastaan lisensioidut salit ja lisäksi ohjaajalla täytyy olla koulutus.

Sisäpyöräily- eli indoorcyclingtunteja sen sijaan voi tarjota mikä tahansa liikuntakeskus, jolla on lajiin soveltuvat pyörät. Pyörässä on vain yksi vauhtipyörä, jonka vastusta muuttamalla saadaan aikaan haluttu vastus ja polkunopeus. Harjoittelun tehoa voidaan säätää vastusta lisäämällä tai vähentämällä sekä polkimien pyöritysnopeudella. 

Suurin osa pyöristä on suoravetoisia eli polkimet ovat suoraan yhteydessä vauhtipyörään joko ketjun tai hihnan välityksellä. Tällöin polkimet pyörivät samaa nopeutta vauhtipyörän kanssa. On myös olemassa sisäpyöräilyssä käytettäviä pyöriä, jotka eivät ole suoravetoisia, vaan polkimet voi pysäyttää ilman, että vauhtipyörän pysäyttää

Spinning-kokemukseeen voi pyörän lisäksi vaikuttaa myös muut varusteet, kuten kengät. Pyöräilykengillä vetoliikkeestä tulee tasaisempi ja pyöräily sujuu näin paremmin. Kenkien tulee sopia polkimiin eli niissä pitää olla klossit, joilla kengät napsautetaan polkimiin ja ne pitävät kengät polkimissa kiinni. 

Kenkien tulee istua hyvin jalkaan, mutta koska jalat usein hieman turpoavat lämmön vaikutuksesta, tulee niissä olla hieman tilaa. Kantapäistä kenkien pitää kuitenkin istua hyvin. 

Tavalliset treenikengät kiinnitetään polkimiin remmeillä ja tavallisten treenikenkien kanssa jalanpohjat puutuvat helposti, tuntuma on muutenkin erilainen. Oikeanlaisia spinning-kenkiä käytettäessä mahdollistetaan nopeampi pyöräily, reilumpi vastus ja lihakset tekevät näin myös enemmän töitä. Pohjallinen on myös tukevampi. 

Spinning on tehokas liikuntamuoto, se kehittää hapenottokykyä ja parantaa aerobista kuntoa. Spinning -tunnilla myös rasva-aineenvaihdunta kiihtyy. Parhaan tulokseen saa, kun spinning toistuu treenikalenterissa säännöllisesti. Rasvanpolton seurauksena koko vartalo kiinteytyy, mutta erityisen tehokasta treeniä spinning on töihin joutuville lihaksille eli jaloille ja pakaroille. Kun vielä muistaa pitää keskivartalon tiukkana, saavuttaa parhaan tuloksen.

Mukavia spinning -hetkiä!






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


Juhlakävely OSA 2

Postauksen toinen osa keskitty matkan loppuosaan, joka ei enää sujunutkaan niin lennokkasti kuin alku. Kahvittelun jälkeen matka jatkui. Hit...