keskiviikko 24. helmikuuta 2021

Miten aloittaa juoksuharrastus?

Oletko miettinyt juoksemisen aloittamista? Tai oletko jo aloittanutkin, mutta homma on tyssännyt alkuunsa? Tai oletko ehkä jatkanut jonkin aikaa, mutta turhautunut syystä tai toisesta ja juokeminen on jäänyt. 

Nämä kaikki kuulostavat tutuilta kysymyksiltä monelle, myös itselleni. Juoksu on toki aina ollut olemassa ja aina sitä on harrastettu enemmän tai vähemmän tosissaan. Toiset ovat osallistuneet kilpailuihin koti- ja ulkomailla ja näin ollen juosseet tavoitteellisesti. Toiset juoksevat kesäisin saunalenkkejä, toiset aloittavat aina maanantaisin jne. Meitä on joka lähtöön. 

Nykyään juoksu harrastuksena on ehkä esillä enemmän kuin koskaan aikaisemmin, on ollut jo useamman vuoden. Jossain vaiheessa juoksijat miellettiin ns "himokuntoilijoiksi" ja näkemys oli se, että juoksijat juoksee aina kovalla vauhdilla, ovat huippukunnossa eivätkä välttämättä oikein muuta teekään, ainakaan liikunnallista. Juoksevat vain. 

Juoksu mielletään kuitenkin helpoksi ja edulliseksi harrastukseksi - ja sitä se onkin ellei halua hifistellä. Alkuun pääsee hyvillä lenkkareilla. Huonommatkin käy, mutta mikäli matkat pitenevät ja juokemisesta tulee säännöllistä, kannattaa ensimmäisenä satsata kenkiin. Noin sadalla eurolla saa jo vallan hyvät juoksukengät. Edullisemminkin voi löytää ja toisaalta juoksukenkiin saa halutessaan uppoamaan pitkänkin pennin varsinkin, jos alkaa olla kenkiä eri tarkoituksiin, mutta se on toinen tarina se. 

Vaatteista kannattaa huomioida vähintään se, ettei pue liikaa eikä kostetutta itseensä keräävää vaatetta. Puuvilla on yksi huonoimmista. Kerää kaiken kosteuden itseensä ja jää näin märäksi, kunnolla jos hikoilee niin kyllä siinä painoakin syntyy. Kannattaa siis käyttää urheiluvaatteita, niitäkin saa edullisestikin. 

Juoksu on siinä mielessä helppoa, että matkaan pääsee yleensä suoraan kotiovelta ja treenin voi myös päättää kotiin. Säästetään aikaa ja rahaakin, kun ei tarvitse ensin siirtyä x - paikkaan päästäkseen juoksemaan. 




Netti on pullollaan juoksuohjelmia aloittelijoille ja jokaiselle varmasti löytyy sopiva. Toisaalta, jos vähän haluaa satsata, suosittelen ehdottomasti juoksukoulua. Itse aikanaan aloitin juoksun tavallaan vähän puolivahingossa ensin tekemällä pitkiä kävelylenkkejä, joiden aikana kunto kasvoi ikään kuin huomaamatta. Juoksu alkoi kiinnostamaan ja tavoitteena oli saada juostua viisi kilometriä kävelemättä. Käytin muistaakseni Kuntoplus-lehden ohjelmaa, joka oli ihan aloittelijoille. Ohjelma oli rakennettu minuuteista ja alkoi ihan perusteista. Ohjelmassa vuorottelivat muutaman minuutin kävely- ja juoksupätkät alku- ja loppuverryttelyineen. 

Hinkkasin ohjelmaa ja edistyinkin. Perustieto kuitenkin puuttui ja 5 kilometrin yhtäjaksoinen juoksu tuntui kaukaiselta ajatukselta. Ajattelin jo, että en osaa juosta ja kunto on huono.

Jossain vaiheessa hakeuduin juoksukouluun, jossa jo ensimmäisellä kerralla oivalsin jotain millä on menty tähän asti. Hiljaa hyvä tulee ja vauhti tappaa. Yritin siis aina juosta aivan liian lujaa, koska juoksemaanhan tässä oli lähdetty. Varsinkin alussa syke tulee pitää tarpeeksi alhaalla, pk eli peruskestävyysalueella niin kunto kehittyy ja matka voi pidentyä. Vauhtia voi lisätä sitten myöhemmin. 

Jos syke nousee väkisin liian korkealle, sitten voi kävellä ja tasata sykkeen. Itse otin alkuun linjan, että kävelen ylämäet. Kun viisi kilometriä sujuu hyvin, voi matkaa alkaa pidentämään ja ottaa mukaan vk eli vauhtikestävyystreenejä ja kiihdytyksiä. Näin vauhtikin ennen pitkää kasvaa eikä tunnu enää niin etanamaiselta oma eteneminen.

Alkvaiheessa on tärkeä muistaa säännöllisyyden lisäksi välipäivät. Kehittyminen vaatii toistoa, mutta vaikka kunto kehittyykin yllättävänkin nopeasti, kannattaa muistaa, että nivelet ja jalat eivät välttämättä pysy tässä vauhdissa mukana. Maltti on siis valttia tässäkin niin välttyy loukkaantumisilta ja rasitusvammoilta. 



Tämä ei ole minkään juoksukoulun mainos vaan omaa kokemusta ja pohdintaa. Lämpimästi suosittelen juoksukoulua, jos juoksu vähääkään kiinnostaa. Juoksukouluista löytyy yleensä myös vaihtoehtoja eri tasoisille juoksijoille. 

Ellei juoksukoulu innosta, suosittelen etsimään sopivan aloitusohjelman vaikkapa kirjoittamalla googleen "Juoksuohjelma aloittelijalle". Löytyy jo monta vaihtoehtoa ja ei kun aloittamaan oman aikataulun mukaisesti. Tarkoituskaan ei ole aloittaessa juosta heti viittä tai edes yhtä kilometriä. Halutessaan voi aloitella vaikka katulamppujuoksulla eli juosta yksi väli, kävellä seuraava jne. Tai rytmittää omaan kuntoon sopivaksi. Tärkeää on toisto. Juoksukunto kasvaa siinä sivussa. Kannattaa kuitenkin muistaa hitaasti eteneminen. Muistan vieläkin sen tunteen, kun ensimmäistä kertaa juoksin vähän pidemmän pätkän, taisi olla kilometreissä noin kaksi, kun olin tajunnut juosta tarpeeksi hitaasti. 

Siitä alkoi juoksukunto pikkuhiljaa kasvamaan ja jokaisesta onnistumisesta sain uutta virtaa ja intoa. Kunto kasvoi ja vauhti kasvoi. Nyttemmin on taas hidastunut samassa suhteessa kun paino on noussut, mutta hiljaa hyvä tulee. Taas :-) 

(Kuvat ei liity mitenkään, mutta en vaan kyllästy aurinkoisiin talvipäiviin)


Instagram: h_niinahelena


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


Juhlakävely OSA 2

Postauksen toinen osa keskitty matkan loppuosaan, joka ei enää sujunutkaan niin lennokkasti kuin alku. Kahvittelun jälkeen matka jatkui. Hit...