maanantai 1. helmikuuta 2021

Hyvät pahat hiilihydraatit - Kyllä vai ei?

Rakastan ruokaa - ja makeaakin. Koko elämäni olen enemmän tai vähemmän kamppaillut painon ja ulkomuodon kanssa, vaikka en koe olevani mikään erityisen isokokoinen tai edes niin, että paino olisi suoranainen ongelma. 

Olen ostanut kursseja ja ruokaohjelmia ja aina noudattanut niitä kyseisen ajan ja kaikki ovat toimineet luvatusti, jos niitä vain on noudattanut. Sittemmin ne on yleensä jääneet. Paljon olen hankkinut tietoa myös itse lukemalla ja kokeilemalla. Minkäänlaista koulutusta aiheeseen liittyen minulla ei ole enkä väitä olevani aina oikeassa, mutta jotain hyväksi havaittuja oppeja on jäänyt käteen. 

Niinpä jälleen asiaa puntaroidessa päätin ottaa käyttöön hiilareiden syklitysken. En siis ole alan asiantuntija enkä omaa koulutusta aiheeseen vaan tämä peuustuu ihan vain ite luettuun ja opiskeltuun faktaan. Netti on tietysti pullollaan jos jonkinlaista ohjetta ja neuvoa ja niitä onkin hyvä lukea ja opiskella varauksella eikä sinisilmäisesti uskoa kaikkea mitä kirjoitetaan ja kerrotaan.

Hiilareiden syklittelyyn on monta tapaa. Yksi voi olla esimerkiksi vuorottelemalla joka toinen päivä eli joka toinen päivä syödään hiilarit normaalisti ja joka toinen päivä jätetään minimiin. Syklitysväli voi olla myös parin päivän jaksoissa. Itse toteutan mallia, jossa syödään ma-to niukilla hiilareilla ja viikonloppuna ns normaalisti.

Hiilareiden syklittelyn avulla ylimääräiset nesteet lähtevät tehokkaasti liikkeelle ja turvotuksesta pääsee hyvin eroon kunhan ei huijaa itseään. Toki tässäkin on perustana kalorivaje, joka on laihtumisen perusta. Kun hiilareita jätetään vähemmälle, tulee huolehtia myös, että saa riittävästi hyvää rasvaa ja ruokavalio on muuten proteiinipitoinen. Täytyy tietenkin myös varmistaa, ettei proteiinin tai rasvan kanssa mene yli vaan pysytään kohtuudessa ja kalorivaje pysyy. Mikäli siis halutaan pudottaa painoa. Syklitys sopii myös tavoitepainon ylläpitoon ja itselläni ainakin olo on ihan erilainen päivinä, jolloin syön vähemmän hiilaria. Jotenkin kevyempi ja raikkaampi. Ei väsynyt ja tukkoinen hiilareista.



En myöskään ole jättämässä hiilareita missään vaiheessa kokonaan pois enkä tätä suosittele kenellekään. En varsinkaan kestävyysliikkujille. Sen sijaan suosittelen käyttämään hyviä hiilihydraatin lähteitä, jotka ovat ns hitaita eli omaavat matalan glykeemisen indeksin. Hitaita hiilihydraatteja ovat esimerkiksi monet kypsentämättömät vihannekset, täysjyväriisi, täysjyväpasta, täysjyväruisleipä. Hitaat hiilihydraatit pitävät verensokerin pitkään tasaisena. Nopeat hiilihydraatit nostavat verensokerin nopeasti ja yhtä nopeasti se laskee aiheuttaen väsymyksen tunteen. Nopeita hiilihydraatteja ovat esimerkiksi vaalea pasta, vaalea leipä, peruna, monet hedelmät. 

Tässä vielä esimerkkiruokavalio


Aamupala 1 prk rasvaton maitorahka, noin 50g mustikoita, pala banaania, tl chiansiemeniä, muutama manteli (kuorimaton)
Lounassalaatti noin 150g kanaa, salaatti, tomaatti, kurkku, avokado, kurpitsansiemeniä, 1 rkl oliiviöljy
Päivällinen parsakaalia, kukkakaalia (pastan korvike), tomaattipohjainen jauhelihakastike, lisukesalaatti
Iltapala 1 dl rasvaton raejuusto, pieni kourallinen pähkinöitä, 1 keitetty kananmuna, vihanneksia 

Tulosten saavuttamiseksi viikonloppuisinkaan ei tietenkään saisi vetää överiksi, ettei viikon aikana mahdollisesti saavutetut tulokset valu hukkaan ja viikonlopun jälkeen kaikki alkaa alusta. Pieni herkuttelu ei pahaa tee, mutta varsinkin alkuvaiheessa kannattaa olla tarkkana. Sitten kun rutiinit ja kuvio on hallussa ja ehkä jotain edistystäkin jo tapahtunut, voi hieman löysätä. 


Kuvat lainattu netistä

Instagram: h_niinahelena



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


Juhlakävely OSA 2

Postauksen toinen osa keskitty matkan loppuosaan, joka ei enää sujunutkaan niin lennokkasti kuin alku. Kahvittelun jälkeen matka jatkui. Hit...