maanantai 8. helmikuuta 2021

Kermainen Tom Yum -keitto



Ennen koronaa, joulun aikaan 2019 olimme Thaimaassa perhelomalla. Thaimaalainen ja yleensäkin aasialainen ruoka on kevyttä ja maukasta. En ole varmaan ikinä syönyt esimerkiksi katkarapuja niin paljon kuin Thaimaan reissuilla. Pidän myös aasialaisen ruuan tulisuudesta ja mausteista ja mikä parasta, nälkä lähtee, mutta ruokailun jälkeen olo on kevyt. Toki saa niilläkin ähkyn aikaiseksi, jos liikaa herkuttelee.

Yhdeksi suosikiksi on noussut Tom Yum -keitto. Tom Yum -keitto on tulinen ja vähän hapankin keitto, joka kuuluu thaimaalaiseen ja laosilaiseen keittiöön. Keitosta on useita versioita, joissa voidaan käyttää katkarapuja, jolloin keitto on Tom Yam Kung. Kanaa käytettäessä puhutaan keitosta nimeltä Tom Yam Kai. Keitto on kirkaslieminen, mutta kermaisemmassa versiossa käytetään kookoskermaa tai kondensoitua maitoa. 

Tässä puhutaan nimenomaan thaimaalaisesta Tom Yumista, muissa Aasian maissa, kuten esimerkiksi Singaporessa ja Maleisassa tarjottava Tom Yum voi poiketa huomattavastikin thaimaalaisesta Tom Yumista. 

Tom Yumista löytyy myös useita reseptejä, tämän keiton alkuperäinen resepti löytyy täältä, jonka mukaan tämä keitto hieman kiehumisaikaa pidentäen hyvin pitkälle tehtiin. Kiitos vaan alkuperäisen reseptin jakajalle. :-) Aineksia on paljon, mutta hintaa tälle keitolle ei tule kuin muutama euro per annos. Tässä siis kyseessä kermainen versio. 

Ainekset: 

     -   5 dl vettä
    -    200 g katkaravun pyrstöjä
    -    4 kpl isoja herkkusieniä 
    -    2 sitruunaruohoa
    -    10 kaffir -limen lehteä
    -    chilejä maun mukaan (laitoin kaksi palkoa)
    -    kookoskerma 
    -    50 g inkivääriä
    -    1 valkosipuli (1-kyntinen)
    -    2 tomaattia
    -    2 rkl tomaattipyrettä
    -    2 rkl kalakasstiketta
    -    3 limen mehu (itsehän unohdin tämän)
    -    2 rkl ruokosokeria
    -    korianteria koristeeksi

Laita vesi kiehumaan ja pilko herkkusienet, tomaatit ja chilit. Kuori ja paloittele inkivääri ja laita veteen kiehumaan. Pätki sitruunaruohot muutamaan, lyhyempään osaan ja lisää kattilaan. Lisää vielä kaffir -limen lehdet, kookoskerma, tomaattipyre, kalakastike ja limen mehut sekä ruokosokeri ja anna kiehua reippaasti noin 10 minuuttia. Sammuta levey, sekoita, lisää jäiset katkaravun pyrstöt ja anna keiton levätä kannen alla noin 10 minuuttia. Koristeeksi tuoretta korianteria. 

Tom Yum -ainekset

Tom Yum pilko kasvikset

Laita kattilaan kiehumaan

Lisää loput aineet ja keitä noin 10 min

Tarjoile vaalean leivän kanssa



Tarjoile vaalean leivän kanssa. 

Tästä satsista söi kaksi ihmistä kahteen kertaan pienehköt annokset. Oli hyvää myös seuraavana päivänä, ellei jopa ensimmäistä parempaa, kun maut olivat saaneet hieman tekeytyä. 

Tämä keitto kyllä jää meillä pysyvästi ruokalistalle. Osa aineksista, kuten kaffir-limen lehdet, sitruunaruoho, ruokosokeri ja kalakastike on valmiina seuraavaan kertaan, tomaattipyrettä myös yleensä löytyy kaapista. Ei siis oikeastaan tarvitse kuin tuoreet aineet.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


Juhlakävely OSA 2

Postauksen toinen osa keskitty matkan loppuosaan, joka ei enää sujunutkaan niin lennokkasti kuin alku. Kahvittelun jälkeen matka jatkui. Hit...