torstai 11. helmikuuta 2021

Onko ergonomia kunnossa?



Pakkaset ja talvi jatkuu. En kyllä valita, tykkään talvesta, kunhan se on tällaista. No joo, pakkasta voisi ehkä olla muutama aste vähemmän, mutta sata kertaa enemmän tykkään tästä kuin loskasta ja märästä jäätiköstä. 

On kivaa, kun on kunnolla lunta, päivisin aurinko jopa paistaa ja on ihan huikeita ulkoilukelejä. Päivät on toki vielä sen verran lyhyitä, että toimistotyöläinen ei oikein tahdo ulos ehtiä valoisaan aikaan varsinkaan, jos työpäivä vähänkin venyy. Toisaalta etätyö kyllä antaa enemmän liikkumavaraa tähänkin. 

Olen ollut käytännössä etätöissä viime vuoden maaliskuusta saakka, mutta nyt uuden työn puitteissa loppusyksystä otettiin oman tiimin kanssa käytäntö, että ollaan päivä viikossa toimistolla. Alkuvuodesta olen itse vähän lisännyt omia toimistopäiviä työtilanteen takia ja käytännössä olen ollut toimistolla 2-3 päivää viikossa. Tosin tämä viikko on taas mennyt etätöiden parissa, kun ei ole ollut varsinaista tarvetta mennä toimistolle, mutta huomenna perjantaina olisi tarkoitus mennä. 

Pitkästä etätyörupeamasta huolimatta en ole järjestänyt kotiin mitään erityistä etätyöpistettä, meillä oli joskus taannoin jonkinlainen työpiste, mutta pari vuotta sitten laitettiin pöytä ja muut vermeet pois huoneen remontin yhteydessä. Työpäivät kuluu siis rattoisasti joko keittiönpöydän ääressä tai välillä sohvalla. 

Tämä tuo tietysti haasteita ergonomialle ja sen kyllä huomaa. Ergonomia on aika huono ja taukojumppa on enemmän kuin tarpeen. Toisaalta huomaan nyt selkeän eron myös sillä, että muutama päivä viikossa menee toimistolla, jossa pääosin ergonomia on parempi, on isommat näytöt ja ylipäätään kunnon työvälineet. Kotona etätöissä käytän vain läppäriä. Kun mukana on vaihtelevasti toimistopäiviä, tuo se tietysti vaihtelua asentoihin eikä pääse niin helposti kipeytymään ja jumittumaan paikoilleen. 

Taukojumppaa on hyvä tehdä välillä oli sitten etätöissä tai toimistolla, mutta varsinkin etätöissä taukojumpan merkitys korostuu. Taukojumpasta ei tarvitse tehdä suurempaa numeroa, kunhan muutaman kerran päivässä nousee seisomaan ja vähän venyttelee, saa veren kiertämään ja tauotettua koneen ääressä istumista. Istumatyöläisen kannattaa venyttää etenkin lonkan koukistajia, takareisiä, kaulaa ja hartiaseudun aluetta. Voi ajatella vaikkapa vastaliikkeinä istuma-asentoon.  

Taukojumppaliikkeisiin vain mielikuvitus on rajana ja omaa kroppaa kannattaa kuunnella. Missä tuntuu kipuja tai missä tuntuisi ehkä pieni venytys tekevän hyvää? Liikkeitä löytyy myös netistä runsaasti. Avuksi voi ottaa myös kepin tai kuminauhan. Tässä muutama vinkki seisten tehtäviin liikkeisiin ilman apuvälineitä:

Tee kaikkia liikkeitä 10-15 kertaa. 

  1. Käännä päätä hitaasti puolelta toiselle niin, että tunnet venytyksen.
  2. Kallista päätä hitaasti puolelta toiselle vuorotellen.
  3. Nosta hartiat ylös korviin asti, jännitä hetki ja päästä alas.
  4. Laita kädet ristiin rinnan päälle, kierrä ylävartaloa rauhallisesti puolelta toiselle. Pidä lantio paikoillaan.
  5. Pyöristä yläselkä ja työnnä kädet suoraksi eteen, leuka rintaan. Venytys tuntuu yläselässä. Avaa kädet sivuille, vie kyynärpäät taakse ja nosta leukaa ylöspäin. Venytys tuntuu rintakehässä ja kaulassa.
  6. Seiso hartianlevyisessä haara-asennossa. Ota pitkä askel taakse päin, työnnä lantiota eteen ja koukista hieman polvia. Venytys tuntuu takimmaisen jalan lonkankoukistajassa. Tee molemmille puolille. 
  7. Astu toisella jalalla eteenpäin, kantapää lattiassa, varpaat kohti kattoa jalka suorana. Takimmainen jalka hieman koukussa. Kumarru eteenpäin. Tunnet venytyksen jalan takaosassa. Tee molemmille puolille. 
        
Kierrä lopuksi vielä ylävartaloa puolelta toiselle. 

Varsinaisen taukojumpan lisäksi töiden salliessa voi tehdä pieniä happihyppelyitä lounaskävelyn merkeissä. Etätöissä lounaskävelyt onnistuu hyvin, kun päivää voi sitten jatkaa vielä loppupäästä. Aina työtilanne ei lounaskävelyitä salli, mutta jos sallii, käytän kyllä myös sen mahdollisuuden. Sen jälkeen on taas uutta virtaa jatkaa töitä.

Mukavia taukojumppahetkiä! 





Kuvat eiliseltä lounaskävelyltä. 

Instagram: h_niinahelena



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


Juhlakävely OSA 2

Postauksen toinen osa keskitty matkan loppuosaan, joka ei enää sujunutkaan niin lennokkasti kuin alku. Kahvittelun jälkeen matka jatkui. Hit...