tiistai 22. kesäkuuta 2021

Mitä hyötyä kävelystä on?

Lähes kaikki harrastavat kävelyä. Jossain muodossa ainakin ja kävely onkin Suomen suosituin
liikuntalaji, ehkä juuri sen helppouden takia. Kävelyssä on myös huikeita terveyshyötyjä.



Usein kävelyä ei mielletä liikunnaksi ollenkaan. Varsinkaan, jos muuten harrastaa ns kovempaa liikuntaa kuten juoksua tai muita kestävyyslajeja. Kävely on kuitenkin aivan erinomaista liikuntaa melkeinpä kenelle tahansa. Kävely on matalasykkeistä liikuntaa ja kun liikuntaa harrastetaan matalalla sykeellä, opetetaan kehoa samalla käytämään rasvavarastoja energianlähtenä. 

Vaikka päälajina olisi juoksu ja se olisi hyvinkin tavoittellista, kävely toimii hyvänä palauttavana treeninä ja toimiihan se myös erinomaisena hyöty- ja arkiliikuntana. 

Kävelyssä peruskuntoisella pysyy yleensä syke alhaisena ja näin kävely parantaa myös peruskestävyyttä. Kävely toimii myös erinomaisena lämmittelynä muulle treenille, koska se lämmittää lihakset ja herättelee aineenvaihdunnan. Kävelyn myötä verenkierto paranee ja hapensaanti tehostuu. 


Monelle saattaa tulla yllätyksenä, että myös kävely vahvistaa alaraajojen lihaksia pakaroissa ja jaloissa. Myös asentoa ylläpitävät lihakset keskivartalossa vahvistuvat ja vaihtelevassa maastossa, kuten esimerkiksi poluilla käveleminen haastaa myös liikehallintaa ja tasapainoa. 

Kävely on niveleystävällisempää kuin juoksu ja se kuormittaa niveliä huomattavasti vähemmän, koska iskutus ei ole niin rajua. 

Tutkimusten mukaan kävely laskee myös verenpainetta, parantaa veren rasva-arvoja ja tehostaa rasva- ja sokeriaineenvaihduntaa.. Nämä edut taas pienentävät sydän- ja verisuonisairauksien riskiä. 

Luonnollisesti kävely lisää myös energiankulutusta ja auttaa näin painonhallinnassa.  Kävely tekee hyvää myös mielelle, on tutkittu, että erityisesti metsässä käveleminen on yhteydessä parempaan mielen hyvinvointiin, mieli rauhoittuu ja stressi voi lieventyä. 


Kävely on myös erinomainen laji liikunnan aloittamiseen, kävelylle voi mennä lähes koska vaan ja pienikin kävely jo piristää kummasti ja aina ei tarvitse vetää itseään äärirajoille tai kävellä kymmeniä kilometrejä. Itse olen nyt muutaman viikon lähes joka arkiaamu käynyt kävelyllä, välillä toki juossutkin, mutta pääasiassa lenkit ovat keskittyneet kävelyn ympärille. Tällä hetkellä mennään fiiliksen mukaan ja kävelyllä rakennetaan taas hyvää pohjaa juoksua varten, kun sen aika on. 

Monesti päivän mittaan tulee tehtyä useampikin kävelylenkki kuin huomaamatta. Suosittelen ehdottomasti kävelyä kaikille!

Tykkäätkö sä kävellä?


Instagram: h_niinahelena


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


Juhlakävely OSA 2

Postauksen toinen osa keskitty matkan loppuosaan, joka ei enää sujunutkaan niin lennokkasti kuin alku. Kahvittelun jälkeen matka jatkui. Hit...