keskiviikko 30. kesäkuuta 2021

Portaat - Uhka vai mahdollisuus?

Viime torstaiaamuna, juuri ennen juhannusta aamulenkin sijaan hyppäsinkin autoon ja suuntasin Öjbergille. Öjberget on talvisin Vaasan laskettelukeskus, pieni sellainen, mutta pari vuotta sitten sinne rakennettiin myös kuntoportaat, jotka sen verrattain pienen nyppylän huipulle asti rakennettuna ovat kyllä aikamoiset. Silloin kävin aika paljonkin portaissa, mutta sittemmin on tullut käytyä harvemmin.

Viime viikolla lähdin vähän kuin ex tempore paikalle ajatuksena ottaa pikainen porrastreeni ennen töitä ja hyvinhän se meni. Kuvia ei liiemmin tullut räpsittyä, mutta kymmenen kertaa kipusin portaat ylös ja saman verran alas. Edelliskerran olen ollut portaissa viime kesänä ja siitä kyllä huomasi kunnon kehittyneen. Toki portaat ovat kova juttu, mutta ei tuntunut yhtä pahalta kuin edellisillä kerroilla.


Mukavuusalueelta poistuminen kehittää ja tämä porrastreeni ja mäkitreenit ovat kyllä itselleni täydellisiä epämukavuusalueita. Lisäksi välillä on ihan mukava haastaa itseänsä. 

Porrastreenistä saa paljon hyötyjä, teki sitä sitten kävellen, juosten tai jotenkin tältä väliltä. Porrastreeni parantaa tehokkaasti juoksukuntoa ja hapenottokykyä. Vaikka vain kävelisi, syke nousee kuitenkin ja halutessa kovempaa treeniä, voi välillä juosta ja välillä taas kävellä. Portaita voi mennä täysin omaan tahtiin. Portaat toimivat hyvin myös lihaskuntotreeninä ja lihasvoiman lisäksi portaat kehittävät koordinaatiota ja rytmiikkaa. 

Portaat voi mennä myös vauhdikkaammin ylös ja hitaammin palautellen alas. Toimii siis erinomaisesti myös intervallitreeninä. Portaissa voi soveltaa erilaisia kyykkyjä ja askelkyykkyjä, hyppyjä ja tasanteille voi pysähtyy halutessaan vaikka punnertamaan - tai venyttelemään. Mahdollisuudet kehonpainon treeniiin ovat lähes rajattomat ja portaat tuovat mukavaa vaihtelua treeniin. 


Öjbergetin kuntoportaat ovat tosiaan pari vuotta olleet käytössä. Mittaa portailla on 154 m ja skelmia löytyy 271. Alkuun portaita oli mielestäni vähän hankala tulla alas, koska tuntui, että silmät sekoaa askelmissa. Sittemmin askelmien ensimmäiset lankut maalattiin mustiksi, mikä toi kontrastia portaisiin ja näin ollen kulkeminen helpottui. Askelmia löytyy muutamaa eri kokoa, joten treeniä on myös helppo muokata hyödyntäen askelmia.

Treenin jälkeen olisi ollut hyvä vähän vielä palautella vaikka pienen hölkän tai edes kävelyn muodossa, mutta koska en antanut kymmenestä kerrasta periksi niin tärisevin jaloin oli pakko rientää autolle ja kurvata suihkun kautta töihin. 

Viimeistään perjantaiaamuna huomasin, että palauttelu tai edes kunnollinen venyttely olisi ollut ehdottomasti tarpeen, pohkeet olivat erittäin jumissa ja kipeät. Jopa yhden portaan alaspäin astuminen tai kynnyksen ylittäminen teki tiukkaa varsinkin aamulla ja jos oli ollut hetken paikallaan. Koko juhannuksen oli pohkeet jumissa ja kipeät ja oikeastaan vasta tänään on ollut melkein kivuton päivä. Vieläkin tuntuu, jos jännittää pohjetta. Eli suosittelen ehdottomasti venyttelemään ja palauttelemaan, vaikka se ei aina niin tärkeältä tunnukaan. 


Otsikon kysymykseen vastatakseni, ehdottomasti mahdollisuus. 
Jos olet Vaasasta tai suuntaat joskus tänne päin, käy ihmeessä testaamassa Öjbergetin kuntoportaat.



Instagram: h_niinahelena

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


Juhlakävely OSA 2

Postauksen toinen osa keskitty matkan loppuosaan, joka ei enää sujunutkaan niin lennokkasti kuin alku. Kahvittelun jälkeen matka jatkui. Hit...