torstai 5. marraskuuta 2020

Tarvitaanko vitamiineja purkista?


Ruokavalion ollessa monipuolinen ja perusterveellinen, lisäravinteita ja -vitamiineja purkista ei välttämättä tarvita. Itse koen syöväni monipuolisesti ja keskimäärin terveellisesti. Kuitenkin jo paljon liikkuvana, tulee kiinnitettyä huomiota myös lisävitamiineihin, kivennäisaineisiin ja mineraaleihin. Pääasiassa nämä siis kyllä saadaan ruokavaliosta eikä niitä ole pakko ottaa purkista. On kuitenkin yksi vitamiini, jota jokaisen suomalaisen tulisi syödä ainakin vuoden pimeimpänä aikana eli noin lokakuudta maaliskuuhun. Parempi, jos ympäri vuoden. Kyseessä on tietenkin D-vitamiini. 

Itse käytän kolmea vitamiinia tai hivenainetta säännöllisesti. Nämä valmisteet ovat

D-vitamiini
Sinkki
Magnesium

D-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, jota syntyy ihossa auringon ultraviolettisäteilyn (UVB) ansiosta. Luonnollisissa elintarvikkeissa D-vitamiinia on merkittäviä määriä vain kalassa, tarkemmin kuhassa, siiassa ja silakassa.  D-vitamiini tukee normaalia immuunipuolustusta, säätelee satojen geenien toimintaa, kohottaa vastustuskykyä ja hoitaa tulehduksia. Lisäksi se vaikuttaa kalsium- ja fosforiaineenvaihduntaan. D-vitamiini auttaa kalsiumia imeytymään luustoon. 

D-vitamiinivalmisteiden käyttöä suositellaan Suomessa lapsille ja alle 18-vuotiaille ympäri vuoden vähintään 7,5 mikrogrammaa päivässä. Aikuisille suositus on vähintään 10-20 mikrogrammaa päivässä.



Sinkki on elimistölle välttämätön mineraali. Lukuisat kehon toiminnot tarvitsevat sinkkiä normaaliin toimintaan. Erityisen tunnettu sinkki on vaikutuksistaan ihon ja hiusten hyvinvointiin ja sen kerrotaan myös nopeuttavan haavojen paranemista. Tämä on juuri se syy miksi itse sinkkiä käytän. Lisäksi sinkin on todettu lyhentävän flunssan kestoa ja helpottavan oireita. Itse suhtaudun viimeiseen kuitenkin vähän varauksella.

Pääasiallinen syy sinkin omaan käyttöön on sen vaikutus iholle. Käsieni ja sormieni iho on erittäin kuiva ja sormet ovat usein pienillä haavoilla. Välillä ilmestyy myös erittäin kutisevaa ihottumaa. Viime vuosina olen tehnyt havainnon, että oireet ovat pahimmillaan syksyllä. Olen käynyt ihotautilääkärillä monesti ja testejä on otettu, mitään varsinaista syytä tälle ei ole löytynyt. Lisäksi toisessa kämmenessä on aika ajoin kutiseva ihottumaläiskä, joka välillä repeää ja haavat ovat erittäin kipeitä. 

Kampaajaltani sain vinki sinkin käyttöön, se tietysti koski hiusteni kuntoa, hiukseni ovat erittäin ohuet ja harvatkin. Kampaaja vinkkasi monille asiakkailleen sinkin käytön tuoneen silminnähtäviä muutoksia. Selvittelin hieman ja huomasin sinkillä olevan hyviä vaikutuksia myös iholle. Tämähän toki oli aika selvää, kun asiaa vähän enemmän ajatteli. Ostin puhdistamon Tripla sinkkiä, jossa on mukana myös C-vitamiini ja purkin mukaan erinomainen imeytyvyys. Puhdistamon tripla sinkki sisältää kolmea sinkin muotoa, sinkkipikolinaattia, sinkkibisglysinaattia ja sinkkimonometioniinia.

Jo muutaman päivän käytön jälkeen alkoivat käsien haavat parantua ja myös kämmenen iso läiskä alkoi näyttää huomattavasti terveemmältä. Joskus viikonloppureissuille purkki on jäänyt kotiin ja kädet ovat olleet heti huonommassa kunnossa. Nyt taas, kun olen viime viikot muistanut ottaa pillerin joka ikinen päivä, kädet ovat kohtalaisessa kunnossa, kuivat ja karheat, mutta haavoja ei ole! Huomionarvoista tässä on se, että on menossa syksy, jolloin käteni perinteisesti ovat erittäin huonossa kunnossa. Itse siis uskon kyllä vahvasti sinkin tehoon. 

Magnesiumia tarvitaan lihasten normaaliin toimintaan ja lihaskasvuun. Liikunta lisää magnesiumin eritystä virtsaan, jolloin magnesiumin tarve voi kasvaa. Magnesium on luuston ja hampaiden rakennusaine ja lisäksi se mm edistää normaalia engeriga-aineenvaihduntaa ja hermoston normaalia toimintaa. Merkkejä puutteellisesta magnesiuminsaannista voivat olla lihaskrampit ja suonenvedot sekä lihasten jäykkyys ja voimattomuus liikunnan aikana. 

Keskimäärin suomalaiset kuitenkin saavat riittävästi magnesiumia ruokavaliostaan eikä sitä ole välttämättä tarpeellista napsia purkista. Itse kuitenkin kuuriluontoisesti magnesiumia käytän varsinkin jos on pitkiä liikuntasuorituksia tiedossa, on paljon suonenvetoja tai tuntuu, että lihakset eivät palaudu. Oma kokemukseni on, että magnesiumilla on positiivisia vaikutuksia näihin. Hyvin imeytyvä magnesium on -aatti -päätteinen eli esimerkiksi magnesiumsitraatti. Itselläni on tällä hetkellä käytössä Vitabalans Magnex sitraatti+B6



Näiden kolmen, D-vitamiini, Sinkki ja Magnesium lisäksi liotan ja juon silloin tällöin monivitamiiniporetabletin. 

Käytätkö sinä lisäravinteita tai vitamiineja purkista? 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


Juhlakävely OSA 2

Postauksen toinen osa keskitty matkan loppuosaan, joka ei enää sujunutkaan niin lennokkasti kuin alku. Kahvittelun jälkeen matka jatkui. Hit...