torstai 20. toukokuuta 2021

Pyöräily - kesän ykkösjuttu

Viime viikolla kaivoin pyörän talviteloilta. Oikeastaan se ei missään talviteloilla ole ollutkaan vaan maannut pihassa telineessä koko talven. Vähän renkaisiin ilmaa ja polkemaan. Heti alkuun huomasin tosin, että vähän muutakin huoltoa olisi kaivattu, kuten pesua ja ainakin ketjujen rasvausta. Mutta ei voi mitään, ensi kerralla sitten.

Tarkoitus oli pyöräillä pieni lenkki ikäänkuin testimielessä miltä tuntuu. Keli oli kuitenkin aurinkoisen upea eikä edes tuullut, joka on Vaasan leveysasteilla aika harvinaista. 

Mielesäni suunnittelin reitin ja eikun polkemaan. Tuntui niin mukavalta, että kiersin jo alkumatkasta vähän pidempään kuin oli tarkoitus ja kilometrit taittui. Alkuperäinen tunnustelu vaihtui ensin kymmeeneen kilometriin, sitten piti saada 15 täyteen ja lopulta tavoitteeksi tuli 20 km. Se vaati pienen lisäkoukkauksen ennen kotikatua ja alkoi oudokseltaan jo vähän tuntumaan. 


Vaasassahan ei juurikaan mäkiä ole kuten ei koko pohjanmaalla, joten sen suhteen saa kyllä vähän käyttää mielikuvitusta, jos reitille halua haasteita tai tehoja mäkien muodossa. Tähän 20 kilometrin lenkkiin meni aikaa aika tasan yksi tunti, joten aika verkkaisesti pyöräilin ja suunnitelman mukaisesti lähinnä tunnustellen. 

Nautin pyöräilystä ja ennen sitä tuli tehtyä tosi paljon jo pelkästään työmatkojen muodossa, mutta nyt kun olen pääasiassa etänä, on työmatkapyöräilykin luonnollisesti jäänyt pois. Kesän aikana olisi tarkoitus taas olla vähän enemmän toimistolla, mutta en vielä tiedä palaako pyöräily sen suhteen vai turvaudunko autoon sen helppouden takia. Kesä näyttää sen. Toisaalta, työmatkat olisi joka tapauksessa aivan äärettömän hyvää hyötyliikuntaa kävellen, juosten tai pyörällä ja treenit tulisi ikäänkuin huomaamatta tehdyksi. Ongelmana on lähinnä työpäivien jälkeiset menot, mutta kesän mittaan niitäkään ei oikeastaan ole, joten ei tekosyitä. 


Meillä on töissä myös ihan uusi rakennus ja sosiaalitilat ovat erinomaiset. Vähentää tekosyitä entisestään ja tosiaan treenit tulisi tehtyä työmatkojen puitteissa.

Pyöräily on kävelyn ja juoksun ohella aivan erinomaista kestävyysliikuntaa ja tempoa ja vastusta eli polkemisnopeutta ja vaihteita säätämällä siihen saa erittäin hyvin vaihtelua ja treenistä tehtyä juuri sellaisen kuin haluaa. Jos lähistöllä on mäkistä maastoa, voi niitä hyödyntää ja pyöräilystä saa helposti myös intervallityyppistä. Mahdollisuuksia on monia.

Lisäksi pyöräily ei rasita vamalla tavalla niveliä kuin esimerkiksi juoksu ja halutessaan treenistä saa hyvin kevyen, kun polkee rauhallisesti kevyellä vastuksella maisemista nauttien. 

Hyödynnätkö sä työmatkaliikuntaa osana treenejä? 



Instagram: h_niinahelena

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


Juhlakävely OSA 2

Postauksen toinen osa keskitty matkan loppuosaan, joka ei enää sujunutkaan niin lennokkasti kuin alku. Kahvittelun jälkeen matka jatkui. Hit...